Üslup olarak yazım tartışılabilir ancak gözönünde tutulması gereken buna sebep olan yaklaşımdır. Lütfen sabırla satırlarıma benim sizlerin satılarına ayırdığım zamanı ayırın.
Ön yargılarınızı bir kenara bırakıp yaşanılan tutarsızlığa bakarsanız sanırım daha kolay anlaşabilir ortak paydalarımızı daha sorunsuz bulabiliriz.
2 başlık içeriği farklı şekillerde siliniyor birincisi hemen diğer de konu aydınlatılmak üzereyken. Yorumlamaya gerek yok. Yapılması gereken herşeyden önce
Forum kuraları başlığı altında eksik kalan telifle ilgili maddenin genişletilmesi veya daha kapsamlı hale getirilmesi diye düşünüyorum.
Link paylaşımına sıcak bakılmaz, bizler de forumun problem yaratan kullanıcıları olarak link paylaşmayız olur biter. Elbete bunu ifade eder ve belirtirseniz gereken şekilde davranış geliştir ve gereğini yaparız.
Öte yandan bu türde bir yaklaşım gösterilecekse. Gelecekte benzer durumlar yaşanabilir olacağını düşünerek, örnek teşkil edilmesi açısından linkler kaldırılıp, örneğin Forum kurallarımıza aykırı link ibaresi ile başlık kilitlenebilir. Bu şekilde yapılmasının daha doğru olacağına inanıyorum. Kaldi ki başlığın birtanesine gelen yorumları da silmek kişilerin görüş ve düşüncelerine ne şekilde yaklaştığınızı gösterir ki bunun çok hoş olmadığını kabul etmek lazım. Kullanıcılara karşı daha makul davranışlar gösterilirse sanırım daha olumlu sonuçlar da alınabilir.
Bu yaşadığımz yaklaşıma benzer bir davranışı makale türünde bir eklemede bulunmaya çalışırken benzer bir durumla karşılaştım herşeyden önce eklemede bulunmak için yeterli yetkiye sahip değildim devamında belirlenmiş kriterlere uygun bir yazı olmadığından makale sınıfına dahil kabul görmemişti.... yeniden ve daha detaylı yazılması gerekiyordu, yazamadım...
Diğer önemli konu ne kadar legal olup olmadığı veya bu türde bir paylaşımın ne kadar doğru olup olmadığı konusu ki bu birçok alanda defalarca tartışıldı. Legal sullarda yüzüyorum iddiası ne yazık ki ülkemiz şartları için real olmaktan çok uzak ve kurusa bakmayın bu noktada oldukça pragmatist olmakta fayda görüyorum.
Bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Peki bir Türk yılda kaç kitap okuyor?
- Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam 2000 - 3000 civarında basılmaktadır.
- Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır.
- Türkiye'de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.
- Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.
- Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.
- Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7. Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.
- Türkiye'de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965'e göre 14 kat arttı. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965'in de altında kaldı.
- Türkiye’de Orhan Pamuk dışında hiçbir yazar, kitap satışlarından %20′den daha yüksek bir telif hakkı alamazlar. Hatta çoğu yazar, kitabı için yayımcıdan telif ücreti almaz, alamaz… Aldığınız bir kitabın gelirinin büyük bölümü yayınevilerine, kitabevlerine ve aracı dağıtımcılara gitmektedir.
- Kafka, Joyce, Poe gibi telif hakkı olmayan yazarların kitaplarının satışından elde edilen gelir tamamen yayıncıya ve yukarıda saydığımız gruba (çevirmene çeviri bitince bir kerelik cüz’i bir ücret verilir) kalır.
- Kitapların basımında dolaylı da olsa ağaçlar kullanılır.
- Türkiye’de yayıncılık sektörü, bir kitap için istediği ücreti karşılamayacak kalitede kötü baskı yapmaktadır. Penguin Books‘un ucuz seri üretimi kitapları bile, bizim yayınevilerinden çok daha kaliteliler. Bir kitabevine gidip karşılaştırın…
Diğer bir nokta yurtdışında edinmek istediğiniz kitap ve dergilere ilişkin, hiç detaya girmeden söylenebilecekler arasında;
maliyenin peşinize düşüp ithalat yapıyorsunuz belgeniz varmı soruşturmasına maruz kalmadan veya aynı şekilde gümrükten gelen paketinizi almak isterken 25 Ytl. öderken türünde onlarca örneği yazmaya dahi gerek duymuyorum.
Etrafımıza bakıyoruz.., kulakta dolma bilgilerle, ordan burda çevirilerle, alakasız web sayfalarından bilgi edinenlerin sahip olduğu fikir ve ufukları görebiliyoruz. Sebepler ve sonuçlar malum ve eğer ebook bu duruma bir nebze olsun engel olabilecekse legal mi değil mi tartışmalarını aşıp nasıl olabilir noktasına taşımak gerektiğine inanıyorum. Link paylaşımı konusunda en güzel örnek
Pirat Bay
Dan Brown'ın "İhanet Noktası" adlı kitabı, gayrisafi millî hasıla (kabaca insanların ortalama yıllık kazancı) 30.000$ olan kendi ülkesinde 5.59$ yani 7.5YTL iken. Ortalama yıllık kazancın 2.900$ olduğu Türkiye'de 17YTL...
Bir kişi Türkiye'de kitap alabilmek için aylık kazancının 19'da 1'ini verirken. Aynı kitabı Amerikalı biri aylık kazancının sadece 448'de 1'i ile alabiliyor...
Benim yalnışı vede mesnetsiz olarak savunduğumu düşünmek sizin en doğal hakkınız, düşünebilirsiniz.
Kolay gelsin.